Rákaptak a magyarok a könnyűszerkezetes házakra

A tavalyihoz képest 40-60 százalékkal nőtt a kész- és könnyűszerkezetes házak gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek megrendelése, de több cégnél a forgalomduplázódás sem ritka – írja a pénteki Népszabadság.

letöltés

A lapnak Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke elmondta, hogy míg 2009 előtt évente akár kétezer könnyűszerkezetes ház épült Magyarországon, a gazdasági válság alatt a cégenként jellemző 30-40 megrendelés 2-3 darabra esett vissza. Az ágazat jövőre újra elérheti az évi kétezer darabot.

A cikk szerint a családi otthonteremtési kedvezmény és az 5 százalékra levitt áfa pörgette fel a piacot.

Könnyűszerkezetes házak négyzetméterenként 150-170 ezer forintért már építtethetők, a középkategória 250 ezer forintnál kezdődik, 300 ezer forint felett pedig prémium besorolású épület húzható fel.

 

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/rakaptak_a_magyarok_a_konnyuszerkezetes_hazakra.617807.html

Minősített Passzívház Tervező képzés nemzetközileg elismert képesítéssel – Konvertálható tudás – Szeptember végén indul az őszi kurzus

A Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara által is szakmai továbbképzésként akkreditált, kreditpontos Minősített Passzívház Tervező képzés soros őszi kurzusa 2012. szeptember 28-án indul Budapesten.

A 9 modulból és gyakorlati műhelymunkából álló speciális szakképzés 2011-ben jelent meg Magyarországon, tavaszi és őszi kurzusokkal indítják. A képzésen tapasztalt, passzívház-tervezésben és kivitelezésben aktív, minősített passzívház oktatók adják át az ismereteket.

elsomagyarpasszivhaz_szada_szekerlaszlotervezo

A képzés sajátossága, hogy a tanfolyamra modulonként is lehet jelentkezni, vagyis a hallgatók személyre szabottan választhatják ki, melyik modul nyújtaná számukra a leghasznosabb ismereteket. Természetesen a 9 modul együttesen is látogatható, ez esetben a hallgatók a passzívház-tervezés és -kivitelezés minden fontos részterületről jól hasznosítható alapismereteket szereznek. Read more “Minősített Passzívház Tervező képzés nemzetközileg elismert képesítéssel – Konvertálható tudás – Szeptember végén indul az őszi kurzus”

Új szabályok a 300 m2 alatti lakóépületek egyszerű bejelentésénél

A parlament 2016 április 26-án délelőtt megszavazta az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény újabb módosítását!

2015 decemberében kivételes eljárásban néhány nap alatt kidolgozott és elfogadott jogszabályok jelentek meg a 300 m2 alatti lakóépületek ügyében, amelyek megalkotásába, véleményezésébe a Magyar Építész Kamara nem került bevonásra a jogalkotók által. Read more “Új szabályok a 300 m2 alatti lakóépületek egyszerű bejelentésénél”

Átadták a 2015-ös Év Háza díjat

Az Építészet Világnapját az Év Háza díjátadója nyitotta meg. A szakmai zsűri 2015-ben egyrészt olyan épületeket választott ki, melyek követhető példaként szolgálnak; másrészt pedig átalakításokat díjazott. A díjat 2015-ben Borbás Péter DLA nyerte, szentendrei ökologkius családi házáért.

Az eseményt beárnyékolta az a bejelentés, miszerint az idei Építészet Világnapján nem adnak Pro Architectura díjat. Ennek kapcsán Sáros László György, a MÉSZ elnöke elmondta, hogy „… az Év háza pályázatot innentől a most megszűnő Pro Architektúra díj kistestvérének tekintem.Read more “Átadták a 2015-ös Év Háza díjat”