Minősített Passzívház Tervező képzés nemzetközileg elismert képesítéssel – Konvertálható tudás – Szeptember végén indul az őszi kurzus

A Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara által is szakmai továbbképzésként akkreditált, kreditpontos Minősített Passzívház Tervező képzés soros őszi kurzusa 2012. szeptember 28-án indul Budapesten.

A 9 modulból és gyakorlati műhelymunkából álló speciális szakképzés 2011-ben jelent meg Magyarországon, tavaszi és őszi kurzusokkal indítják. A képzésen tapasztalt, passzívház-tervezésben és kivitelezésben aktív, minősített passzívház oktatók adják át az ismereteket.

elsomagyarpasszivhaz_szada_szekerlaszlotervezo

A képzés sajátossága, hogy a tanfolyamra modulonként is lehet jelentkezni, vagyis a hallgatók személyre szabottan választhatják ki, melyik modul nyújtaná számukra a leghasznosabb ismereteket. Természetesen a 9 modul együttesen is látogatható, ez esetben a hallgatók a passzívház-tervezés és -kivitelezés minden fontos részterületről jól hasznosítható alapismereteket szereznek.

Az egyes modulok tematikája, a modulok kezdési időpontja a képzés weboldalán megtalálható.

Nemzetközi szinten elismert képesítés – konvertálható tudás

A résztvevők az eredeti német képzés alapján magyar nyelvre adaptált tananyagot sajátíthatják el. A 9 modul tankönyve összesen 1100 oldalas, a képlet- és feladatgyűjtemény 100 oldalas. A képzés kidolgozása az Európai Unió Intelligent Energy Europe program keretében valósult meg. A képzésen megszerzett tudás Magyarországon kívül bárhol másutt hasznára válik a végzett hallgatóknak. Az eredményesen vizsgázók bekerülnek a Minősített Passzívház Tervezők nemzetközi adatbázisába.
Összegzés a 2012. tavaszi kurzusról – Információk a záróvizsgáról

A szakképzés 2012. tavaszi kurzusa rekord hallgatói részvétellel, eredményesen zárult. A 3 órás írásbeli szakvizsgát 2012. június 15-én tartották Budapesten. A záróvizsga egységes minden országban, és mindenütt azonos napon tartják, ahol a képzés elérhető; a vizsgasort a német Passivhaus Institut (Passzívház Intézet) állítja össze. A vizsgázóknak 8 feladatot kell megoldaniuk – passzívház-tervezéssel, kivitelezéssel kapcsolatos építészeti és gépészeti ismereteikről számot adva. A záróvizsgát azok teljesítik sikerrel, akik legalább 50 százalékos eredményt érnek el.

A tavaszi kurzuson többségében gyakorló – kamarai tagsággal rendelkező – építészmérnökök vettek részt, de épületgépészek is jelen voltak.

– A képzésnek köszönhetően folyamatosan bővül Magyarországon azon tervezők köre, akik magas szakértelemmel rendelkeznek a különösen energiahatékony épületek tervezésének és építésének területén. Rohamosan emelkedik a magyar passzívház projektek száma is – közölte Sariri-Baffia Enikő, okl. építőmérnök, passzívház minősítő és oktató. A magyar származású, Németországban dolgozó szakember nevéhez fűződik a képzés meghonosítása.

Eddig összesen 2345 minősített passzívház tervezőt és tanácsadót tartanak számon világszerte. Jelenleg 28 magyar szakember szerepel a Passivhaus Planer » névjegyzékében

A Szent István Egyetemen (SZIE) 2011 óta egyetemi szakmérnök képzés keretében sajátítható el a passzívház-tervezéssel, kivitelezéssel kapcsolatos ismeretanyag. A SZIE tananyaga és az oktatógárda is egyezik a Minősített Passzívház Tervező képzésével.

A SZIE képzésről az alábbi hivatkozáson találnak információkat: